středa 25. února 2015

Coffee cakes - koláčky jen tak ke kávě

Dvě vrstvy nadýchaného těstíčka, proložené kakaovým práškem a zasypané mandlovou drobenkou

Tento recept nevyžaduje odležení těsta přes noc v lednici, stačí ho tam ponechat 20 minut.

Ingredience na šest nízkých kulatých forem o průměru cca 10cm (nebo použijte srdce jako já)

200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
75 g másla pokojové teploty
210 g krupicového cukru
75 g vajec (necelá 2 vejce, podle velikosti) - vážit vejce už jsem si zvykla :-)
1 lžíce vanilkového aroma nebo lépe vanilkové pasty
225 g creme fraiche - použila jsem zakysanou smetanu s obsahem tuku 30%

Posypy:

Kakakový posyp
15 g kakaového prášku
15 g světlého hnědého cukru

Mandlová drobenka - použijte tu z receptu na borůvkové muffiny a určitě bych s ní nešetřila.

Smícháme suché ingredience.
Máslo utřeme nebo vymícháme v robotu do konzistence majonézy, zapracujeme cukr, poté vajíčka a vanilkovou pastu. Pozor, vajíčka nepřemíchat. Přidáme po částech asi natřikrát suchou směs a creme fraiche a lehce zapracujeme. Dáme do lednice přikryté na 20 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 160st. Formičky vymažeme a vysypeme. 

Smícháme cukr s kakaovým práškem a přichystáme mandlovou drobenku - já ji jen vytáhla z mrazáku.

Těsto přesuneme do zdobícího sáčku a hladkou hubičkou naneseme spirálovitě po dně nízkou vrstvu.
Posypeme 2 lžičkami kakaa, naneseme druhou vrstvu a navrch posypeme asi 3 lžícemi mandlové drobenky. Můžeme trochu upěchovat.




Pečeme asi 25 až 30 minut. Necháme úplně vychladnout a můžeme posypat kakaem nebo skořicí, případně moučkovým cukrem.

Já použila svou oblíbenou šablonku.
Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, najdete ji zde:
http://www.obleceninapeceni.cz/Sablonka-Napis-LOVE-d14.htm





Žádné komentáře:

Okomentovat